Проф. Христов: Икономиката е свързана с геополитиката. Нас ни чакат тежки времена

Българското общество влиза в първата четвърт на 21 век все по-неграмотно, което го прави безпомощно

Актуалните вътрешнополитически теми и процесите на международната сцена коментира на среща с избиратели снощи в Пловдив народният представител от „БСП за България” проф. Иво Христов. За дейността на Народното събрание той каза, че 44-ят парламент е лишен от юридическа експертиза. По думите му законодателната институция е отражение на българското общество, което за три десетилетия се срина в огромна икономическа, социална и културна бездна. „Българската политика е въвела мощна негативна селекция, затова българският политически процес няма за задача да назначава компетентни личности”, посочи професорът по социология на правото, поставяйки в обхвата на тази тенденция и младото поколение. „Във века на всеобщата информираност нашите деца са интелектуално боси”, изтъкна университетският преподавател и допълни: „Българското общество влиза в първата четвърт на 21 век все по-неграмотно, което го прави безпомощно, а оттук е обект, а не субект на собствената си съдба”.
 
По повод конфликта в Асеновград проф. Христов обясни, че вече са създадени фронтове и от двете страни, прилагат се средствата за нагнетяване на напрежението, всичко е по учебник. „Това ще бъде използвано и манипулирано. Така започна войната в Югославия”, обясни депутатът от гражданската квота на „БСП за България”. Той припомни как се стигна да формирането на гетата в големите градски центрове. „Отглеждаме си един втори Афганистан. Имаме пета генерация необразовани, които не познават никакви цивилизационни стандарти. Затова казах, че ще играят ролята на капсул-детонатор за взривяването на българската държава”, обясни депутатът. В гетата отдавна работят чужди служби, организации за разпространение на ислямския фундаментализъм, нелегални джамии и ислямски училища, поради безхаберието на българските институции. Интегриране на циганското малцинство означава приемане на българска идентичност. „Как и кой ще го позволи?”, попита риторично той, припомняйки евроатлантическите клишета за мултикултурализъм. „В управляващата класа липсва компетентност за дълбочината на този проблем, поради което в комбинация с други фактори, нас ни чакат тежки времена”, заключи професорът, акцентирайки, че освен цивилизационен, казусът е и икономически, а доходността на българската икономика все повече намалява. „Над 50% вече е делът на услуги и през 2017 година брутният национален продукт е под този от преди 1989 г.”, съобщи народният представител. По думите му размерът на пенсиите и тяхното ритмично изплащане са заложени върху бомба, те се осигуряват  от работещите българи, чиито доходи са ниски, защото икономиката не ражда продукт и наличните финансови потоци отиват във всичко друго, но не и в социални сфери. „Състоянието на икономиката, а нашата е със структура на страна от третия свят, е свързано и с геополитиката”, поясни проф. Христов. 
„България изпълнява чужди решения, отдавна е приключила със своя национален, военен, цивилизационен, образователен и икономически суверенитет”, стана ясно от думите му.