Веска Ненчева алармира за сериозни проблеми в карловската болница МБАЛ "Д-р Киро Попов”

Местната администрация и управителят на болницата неглижират проблема със здравето на хората

„Усилията ни да обърнем внимание на задълбочаващата се кадрова криза първо в хирургично отделение, която е плод от водената политика на управление на болницата, бяха неглижирани от местната администрация и управителя на болница МБАЛ "Д-р Киро Попов”- Карлово д-р Пелев.” Това пише в своя позиция народният представител от „БСП за България” Веска Ненчева по повод задълбочаващите се проблеми с невъзможността за адекватно лечение на хората в Карловско. Тя обяснява, че за спешно свикване на среща и извънредна сесия, посветена на общинското здравеопазване, общинските съветници от БСП в ОбС Карлово, са алармирали неведнъж от началото на своя мандат през 2015г.

„Работна група, в която влизат кметът на община Карлово, зам.-кметове, експерти, общински съветници, изслуша голям брой антикризисни мерки за спасяване на общинското дружество, предложени от управителя на болницата. Според мен е наложително да се изслушат и други компетентни мнения по дадените предложения. Всяко прибързано отношение е по-скоро сигнал за нерешаване на проблема или спекулиране с обществените очаквания”, обяснява тя. Ненчева посочва, че е провела няколко срещи със специалисти, пряко ангажирани със здравеопазването - управители на други общински болници, лекари и медицински сестри, за да обсъдят сериозния проблем за здравето на хората в Карлово.

Народният представител от БСП посочва също предложените мерки от страна на управителя на карловската болница, а именно отдаването на хирургично отделение под наем, като стъпка след невъзможността да бъдат назначени хирурзи на договор, и оптимизирането на персонала в болницата не са намерили място в публичното говорене до момента.

Ненчева подчертава, че в следствие на проведените разговори са възникнали няколко основни въпроса, които имат нужда от ясен и категоричен отговор от страна на управителя. „Къде ще отиват парите от клиничните пътеки на така отдаденото под наем хирургично отделение за извършените хирургични дейности? Месечният наем от хирургично отделение, няма ли да бъде в пъти по–нисък от приходите, които ще получава хирургично отделение от дейности за месеца? Ако наемателят бъде друга болница, къде ще бъдат предимно хоспитализирани пациентите - в хирургично отделение в гр. Карлово или на километри от града ни? Ще се превърне ли в практика всяко следващо неработещо отделение, поради продължаващото напускане на кадри, да се дава под наем? Как ще подейства пренасочването на персонала от едно отделение в друго - мотивиращо или демотивиращо да остане да работи в болницата? Каква ще бъде категоричната позиция за стимулиране на работата на средния сестрински персонал?”, попита тя.

Според нея това са само част от въпросите, които възникват, включително и сред хората от района, които ползват здравните услуги на болницата. „Тези въпроси трябва да имат бърз отговор, защото недоверието и несигурността, породени в последните години, задълбочават още повече съмненията на хората в декларираните намерения да се стабилизира болницата”, обяснява народният представител от левицата.

„Ето защо смятам, че проблемът се нуждае от по-широка обществена дискусия, която да представи и други възможности за спасяване на общинската болница. А общинските съветници трябва да потърсят по-широка представителност на своето решение и дори с възможностите за допитване до всички жители на нашата община чрез местен референдум”, категорична е Веска Ненчева.