Илияна Йотова: От огромно значение е кой ще е следващият президент, за да не се поемат ангажименти, които са против българските интереси

Илияна Йотова, Янаки Стоилов и Мая Манолова с номинации за президент в Панагюрище

Илияна Йотова, Янаки Стоилов и Мая Манолова бяха номинирани за президент на провелата се в Панагюрище общинска изборна конференция на социалистите. За вицепрезидент номинация получи Костадин Паскалев.

„Общата оценка на различни партии и граждански организации, с които разговаряхме, е за провал на ГЕРБ в президентската институция, защото сега е много лесно Борисов и Цветанов да прехвърлят цялата вина на лицето Плевнелиев, но той като президент нямаше да съществува, ако ГЕРБ не го бяха назначили”, каза евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова на конференцията в града. По думите й чрез даденото му правомощие от Конституцията за налагане на вето сегашният президент пет години лишаваше българските граждани от всякакъв вид социална гаранция, работейки изцяло в интерес на определени кръгове. „Това беше човекът, който успя за първи път от 25 години да раздели българското общество и най-вече младите, децата ни”, допълни тя. Според нея в момента статутът на президентската институция е недооценен и без съдържание, а това е сериозно заблуждение. „От огромно значение е кой ще е следващият президент и в настоящата сложна ситуация правомощията му са изключително важни, за да не се поемат ангажименти навън, които са против българските интереси”, категорична бе Илияна Йотова.

„Има няколко много важни неща, които стоят пред България в момента - по никакъв начин да не отстъпваме като държава за отпадане визите на турските граждани и под никаква форма да не се съгласяваме страната ни и всички външни ни граници на ЕС да бъдат превърнати в буферна зона между местата, откъдето идват бежанците и стара, сигурна Европа”, каза евродепутатът от БСП/ПЕС. Тя подчерта, че има енергия нещо да се промени в България и в БСП има хора, които могат да печелят общественото доверие и да ни доведат до победа.