Манол Генов: Абсолютната неадекватност на управлението в сектор „Води” обрича водната реформа на удавяне

Кога ще се стресне правителството на Борисов от факта, че не е ясно откъде ще намерим още 7 млрд. лв. за сектора

„Това управление вече пожертва реформата във водния сектор”. Това заяви  народният представител Манол Генов от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ на пресконференция в Пловдив. По думите му до средата на 2016 г. трябва да бъдат подписани всички договори между ВиК-асоциациите и ВиК-оператори, във всички 29 обособени територии в страната, но все още не са изградени трите стълба на ВиК реформата. „Очевидно е, че страната ни е изправена пред поредната почти нулева година по отношение усвояването на средства по ОПОС, сектор „Води”, коментира той. Според него статистиката в края на годината ще бъде жестока и пак ще бъдем изненадани, тъй като рекламираните от управляващите процедури за над 700 млн. лв имат смисъла само на примамливи улични флаери.

Генов обясни, че одобрените през 2014 г. 51 регионални плана за ВиК сектора в момента са непотребни по простата причина, че не покриват необходимостта на 28-те области. „Сега се търсят начини за намиране на нови милиони левове, с които да се  препишат вече свършените генерални планове, но под новото название „Регионални прединвестиционни проучвания“, заяви народният представител. Той смята за важен въпросът как се мотивира повече от двойното поскъпване на новите проучвания, чиято цена е около 38 млн. лв. „Управляващите мълчат умишлено с непоклатимото алиби как  „Брюксел иска тези документи“. Кой точно реши, че именно Европейската комисия официално е настояла да се харчат милиони за писане на документи, за които след това внезапно се разбира, че са непотребни?”, пита народният представител. Според него по разчетите за стабилизиране на сектора до 2023 г. са необходими над 11 млрд. лв., като от европейското финансиране до 2020 г. страната ще получи под 3 млрд.

За сравнение, в същия период публичният ресурс за инвестиции по линия на държавния бюджет, общините и ВиК-операторите се очаква да бъде в рамките на около 1-1,5 млрд. лева. „Въпросът е кога ще се стресне правителството на Борисов от факта, че не е ясно откъде ще намерим още 6-7 млрд. лв.? Тази проява на абсолютната неадекватност на управлението в сектор „Води” обрича водната реформа на удавяне”, категоричен е Манол Генов.