Манол Генов: Тихомълком ВМЗ-Сопот е на тезгяха, а министър Лукарски дали се е самоуволнил?

11.04.2016 г.

           «Новината от преди броени дни , че ВМЗ-Сопот е нареден в списъка на обекти за приватизация, върху които се гради т.нар. средносрочна бюджетна прогноза за 2017-2019 г. идва дни, след като министърът на икономиката декларира в Народното събрание, че това няма да се случи», това коментира на пресконференция днес народният представител Манол Генов. Социалистът допълни, че в същия този списък попадат и НИТИ ЕАД- Казанлък, както и Кинтекс ЕАД. Тъжната истина обаче е, че дори и приватизацията им да стане факт някой ден, то от нея държавата очаква сумарно едва 100 милиона лева.

Според Генов има нещо напълно безотговорно или откровено шизофренично в позицията на министър Божидар Лукарски по тази тема. Само преди два месеца, на 10 февруари, той алармира как в най-скоро време ВМЗ-Сопот ще започне да страда от недостиг на работна ръка, че ВМЗ-Сопот от 15-20 години не е отчитал толкова добри финансови резултати. И огласи как през 2015 г. дружеството е спечелило почти 30 млн. лева. За сравнение, печалбата през 2014 г. е била в размер на 256 хил. лв. Министърът дори се кълнеше, че докато е на този пост предприятието няма да се приватизира, припомни той.

Според народният представител – министър Лукарски може би е върнал ключа от министерския си кабинет или финасовият министър го е освободил, тъй като на 25 март 2016 г., 10 дни преди така нареченото обществено обсъждане – се зарече, че точно сега не е удачна приватизацията на предприятия от военно-промишления комплекс като ВМЗ-Сопот и Кинтекс.

«В транс ли е бил, когато е твърдял това или е претърпял някаква мистериозна метаморфоза в нечия угода? Сега ще има ли куража да се върне при работниците във ВМЗ-Сопот и да им повтори онова, което им е казал през юли миналата година - че е абсурдно да има съкращения и да не се поддават на слухове и държавата поема отговорността да запази стратегическата промишленост на своя територия», попита Генов.

БСП категорично се противопоставя на готвената приватизация на ВМЗ-Сопот. Без много догадки разбираме, че това е удар на правителствената стратегия срещу военнопромишления комплекс на страната, колкото и малък да е той. Манол Генов допълни, че народните представители от БСП ще внесат предложение в Народното събрание, ВМЗ-Сопот да бъде включено в забранителния списък за приватизация, от където е извадено през февруари 2013 г.