Георги Търновалийски: Вежди Рашидов отговори, че сградата на „Одрин”8 е паметник на културата от 1975 г.

11.04.2016г.

„Министърът на културата потвърди от парламентарната трибуна, че сградата на ул. Одрин 8 е паметник на културата още от 1975 година, което е  споменато и в писмото до oбщина Пловдив от 2014 г.”. Това съобщи на пресконференция днес пловдивският народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски. По думите му темата е получила развитие откакто е внесъл въпроса си на 8 март, но депутатът очаквал категоричната гаранция на Вежди Рашидов, че сградата ще бъде възстановена. „Министърът заяви, че е наредил сградата да бъде възстановена във вида преди разрушителните дейности” – разказа народният представител.

В парламентарния контрол той поискал мнението на Рашидов за готвените промени в Закона за културното наследство. „Мерките предвиждат общините да администрират и управляват паметниците на културата”, уточни  Георги Търновалийски. По думите му местните власти трудно ще намерят ресурс и потенциал да изпълняват част от ангажиментите на Националния институт за опазване на културното наследство. „Министър Рашидов обясни, че дейността ще се контролира от НИНКН, но в депозираните от ГЕРБ поправки не се казва това” – поясни пловдивският депутат от БСП. Той апелира да се следи внимателно законопроекта, на който предстои второ четене.

При настоящия ръст на българската икономика Георги Търновалийски прогнозира финансова катастрофа през 2023 г.

„Дългът, който трупа правителството, е сериозен. Ако ръстът на икономиката не се повиши съществено (2-3% не са достатъчни), през 2023 г. при всички плащания по заемите, няма да говорим за опасност, а за катастрофа”. За това предупреди пловдивският народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски на пресконференция в града на тепетата. Той разкритикува управляващите, че за тях икономиката и връзката й с фискалната политика не са приоритет. 

„Още с приемането на закона за държавния бюджет 2016 казахме, че правителството получава от НС няколко празни чека”, припомни финансистът. Първият,  под формата на дълг от 5 млрд. лв., четири от които външен, управляващите аргументираха тогава с покриването на дефицити, стари заеми и евентуална ликвидност след стрестестовете на българските банки. На 14 март т.г. МФ емитира 2 милиарда дълг, но те няма да бъдат ползвани за изредените обстоятелства. „За какво ще се разходват не е ясно”, заяви Търновалийски и посочи, че за последните две години финансовото министерство няма стратегия за управление на външния дълг и не може да се каже какви са падежите. „С две думи – празен чек за кабинета”, подчерта депутатът. Вторият празен чек е под формата на капиталови разходи в размер на 2.5 млрд. лева. Само половин милиард от тях са за капиталови разходи в министерства и ведомства, за останалите се иска информация на всеки три месеца, стана ясно от думите на бившия заместник финансов министър.

Вече втора година в НС не се внася отчет за изпълнение на консолидираната фискална програма и отчет за изпълнение на държавния бюджет. „Освен, че противоречи на европейската практика, това е нарушение на закона», поясни Търновалийски и допълни, че именно това е третият празен чек, защото не става ясно как планираните приходи се използват и реализират като политики”. Внасянето на бюджети с подценени приходи е любимото упражнение на управляващите.

Социалистите са изчислили, че с близо 2 млрд. лв. е занижена приходната част на бюджета т.г. „Това ще даде възможност на управляващите после да ги харчат както искат, без да минават през закона за държавния бюджет и без дебат в пленарната зала”, каза финансистът. Тъй като не се внася отчет за изпълнение на държавния бюджет и българските граждани тънат в неведение как се харчат тези техни пари. „Налице е нарушение на чл. 139 от Закона за публичните финанси”, категоричен е Георги Търновалийски.