Община Пловдив

Председател на ОбС на БСП-Пловдив: Димитринка Вакрилова

гр.Пловдив, ул. "Кръстьо Пастухов" 18

 

Пловдив е вторият по големина град в България. Той е разположен в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. В момента в града има шест района – Централен, Северен, Южен, Източен, Западен, Тракия.   

 На 1 февруари 1877 г. Пловдив е определен за център на Пловдивската губерния. След 1879 г. той е столица на автономната провинция Източна Румелия и административен център на Пловдивския департамент. От 1885 г. е център на Пловдивското окръжие, а след 1901 г. – на Пловдивска област. От 1949 г. е седалище на Пловдивски окръг, а след 1987 г. – на Пловдивска област.

 Пловдив е град на повече от 8000 години. Доказателство за това са няколкото неолитни селища от VI хилядолетие пр.н.е. След създаването на Първата българска държава в края на VII век се превръща във важен преден пост на византийското влияние на Балканите. През 1371 г. Пловдив е завладян от Османската империя. По време на Възраждането градът е важен икономически център, през януари 1878г. руските войски освобождават Пловдив. През юли 1878 г. Берлинският конгрес създава областта Източна Румелия, чиято столица става Пловдив. През 1885 г. Пловдив е в центъра на събитията около Съединението. Именно затова 6 септември- денят на Съединението се чества и като празник на град Пловдив. През юли 1911 г. в Пловдив се е състоял XVIII конгрес на БРСДП(т.с.), която по-късно става БКП(т.с.).

През годините Пловдив е бил дом на много значими фигури от българския живот - Любен Каравелов, Найден Геров, Йоаким Груев, Иван Вазов, Захарий Стоянов, П.Р. Славейков, Стоян Михайловски, Димитър Благоев.

През всичките си епохи Пловдив е един от най-значимите икономически центрове на България. През 1895 г. е основана Пловдивската търговско-промишлена камара. В града действат Стопанска асоциация – Пловдив, Пловдивска стокова борса и Свободна безмитна зона. Началото на панаирното дело в България е поставено от Пловдивския панаир през 1892 г., когато в Пловдив се провежда Първото българско земеделско-промишлено изложение. Международният панаир Пловдив и до днес продължава да спомага за развитието на националната промишленост. 

Пловдив има много забележителности, но негова емблема са Пловдивските хълмове - Хълмът с часовниковата кула (Сахат тепе или още Данов хълм), Хълмът на изворите (Бунарджик) и Хълмът на духовете (Джендем тепе или Младежки хълм); Архитектурно-историческият резерват „Старинен Пловдив“ - къщи, строени през Възраждането; Античният театър; Античният стадион.


 

 

 

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи