Община Пловдив

Пловдив е вторият по големина град в България. Той е разположен в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. В момента в града има шест района – Централен, Северен, Южен, Източен, Западен, Тракия.   

 На 1 февруари 1877 г. Пловдив е определен за център на Пловдивската губерния. След 1879 г. той е столица на автономната провинция Източна Румелия и административен център на Пловдивския департамент. От 1885 г. е център на Пловдивското окръжие, а след 1901 г. – на Пловдивска област. От 1949 г. е седалище на Пловдивски окръг, а след 1987 г. – на Пловдивска област.

 Пловдив е град на повече от 8000 години. Доказателство за това са няколкото неолитни селища от VI хилядолетие пр.н.е. След създаването на Първата българска държава в края на VII век се превръща във важен преден пост на византийското влияние на Балканите. През 1371 г. Пловдив е завладян от Османската империя. По време на Възраждането градът е важен икономически център, през януари 1878г. руските войски освобождават Пловдив. През юли 1878 г. Берлинският конгрес създава областта Източна Румелия, чиято столица става Пловдив. През 1885 г. Пловдив е в центъра на събитията около Съединението. Именно затова 6 септември- денят на Съединението се чества и като празник на град Пловдив. През юли 1911 г. в Пловдив се е състоял XVIII конгрес на БРСДП(т.с.), която по-късно става БКП(т.с.).

 През годините Пловдив е бил дом на много значими фигури от българския живот - Любен Каравелов, Найден Геров, Йоаким Груев, Иван Вазов, Захарий Стоянов, П.Р. Славейков, Стоян Михайловски, Димитър Благоев.

През всичките си епохи Пловдив е един от най-значимите икономически центрове на България. През 1895 г. е основана Пловдивската търговско-промишлена камара. В града действат Стопанска асоциация – Пловдив, Пловдивска стокова борса и Свободна безмитна зона. Началото на панаирното дело в България е поставено от Пловдивския панаир през 1892 г., когато в Пловдив се провежда Първото българско земеделско-промишлено изложение. Международният панаир Пловдив и до днес продължава да спомага за развитието на националната промишленост. 

Пловдив има много забележителности, но негова емблема са Пловдивските хълмове - Хълмът с часовниковата кула (Сахат тепе или още Данов хълм), Хълмът на изворите (Бунарджик) и Хълмът на духовете (Джендем тепе или Младежки хълм); Архитектурно-историческият резерват „Старинен Пловдив“ - къщи, строени през Възраждането; Античният театър; Античният стадион.

 

 

Изпълнително бюро на БСП-Пловдив, район „Източен”

Йордан Василев Василев
Владимир Петров Докторов
Марина Запрянова Добрева – Карлова
Севдалина Манева Петрова
Симеон Симеонов


Изпълнително бюро на БСП-Пловдив, район”Западен”   

Членове на ИБ на РС:
1.Десислава Георгиева Йорданова
2.Димитър Костов Станков
3.Веселин Добромиров Димитров
4.Милена Петьова Колева
5.Веселина Василева Карапеева
6.Иван Детелинов Цанов
7.Лозана Ангелова Талева
8.Николай Атанасов Радев
9.Недялка Иванова Петрова 
 

 

 

 

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи